Takuu

Ostaessasi käytetyn pyörän meiltä, on sinulla turvanasi kuluttajasuojalain määrittelemä TAKUUAIKA

 www.kuluttajavirasto.fi

Kuuden kuukauden säännön mukaan tuotteessa on oletettavasti ollut jokin valmistusvirhe, jos siinä ilmenee virhe kuuden kuukauden sisällä ostohetkestä. Jos tuote osoittautuu virheelliseksi alle kuudessa kuukaudessa, myyjän on pääsääntöisesti korjattava virhe. Jos myyjä on sitä mieltä ettei tuotteessa ollut virhettä kun kaupat tehtiin, hänen on esitettävä näyttöä asiasta (näyttösääntö). Pelkkä väite ei riitä.

Kuuden kuukauden sääntöä ei sovelleta, jos tuotteen normaali kestoikä on alle kuusi kuukautta tai vika johtuu käsittelyvirheestä. Kuuden kuukauden jälkeenkin myyjä vastaa tuotteen virheestä. Tällöin kuitenkin kuluttajalla on oltava näyttöä, että tuotteessa on ilmennyt sellainen virhe, johon kuluttajansuojalakia voidaan soveltaa.

Kuuden kuukauden sääntö koskee myös käytettyjen tavaroiden kauppaa, esim. autokauppaa, jossa myyjäliike myy käytettyjä autoja. Käytetyltä tavaralta ei kuitenkaan voi odottaa samaa kuin uudelta. Yleensäkin virheen arvioinnissa otetaan huomioon kokonaisuus: mitä tietoja ostajalla on ollut kauppaa tehtäessä, mikä oli kauppahinta ja mikä on ollut normaalia kulumista jne. Epäselvissä tilanteissa kannattaa aina ottaa yhteyttä omaan kuluttajaneuvojaan.

Kuluttajaneuvojalta saat henkilökohtaista neuvontaa. Neuvojan numeron löydät esim. Kuluttajaviraston kotisivuilta.

Lisätietoa kuluttajansuojasta saat esim. Kuluttajaviraston julkaisemista esitteistä, joita voit lukea, tulostaa ja tilata netissä osoitteessa www.kuluttajavirasto.fi.

Alle 18-vuotias voi tehdä vähäisiä tai tavanomaisia käteisostoksia ilman huoltajansa suostumusta. Esimerkiksi lemmikin ostamiseen tarvitaan vanhempien lupa. Itse ansaittuja tienestejä voi kuitenkin käyttää merkittävimpiinkin ostoksiin. Luottosopimuksia alle 18-vuotias ei voi tehdä lainkaan.

Mainostoimisto BSTR Luova Konttori Seinäjoki